7. února 2012

Vaječné dobroty a Medvědí česnek.

Tyhle recepty se Vám budou hodit začátkem dubna. To budou Velikonoce a v té době je u nás vajec víc než dosti. :-)





Vaječná tlačenka.
4 – 5 vajec nakrájet
100 g měkkého salámu nakrájet
1 sterilovaná zelenina Moravanka nakrájet, bez pálivé papričky
3 lžíce majonézy
20 g želatiny rozpuštěné ve 150 ml horké vody
nálev z Moravanky doplněný do 250 ml studenou vodou
Vše zamíchám, naliji do formy vyložené potravinářskou folii. Zhruba za 2 hodinky vše krásně ztuhne v lednici.

Vaječná pomazánka
4 vejce, 2 taveňáky , 2 lžičky plnotučné hořčice, špetka soli a 2 lžíce másla.
Já dnes zkusila nahradit máslo zakysanou smetanou. Pomazánka je krásně lehká.

Vaječní čerti.
Vajíčko rozřízneme na polovinu. Žloutek smícháme s taveným sýrem, ( na dva žloutky jeden trojúhelníček) trochou soli a kořením. Může být pálivé, proto ti čerti. Já dnes použila papriku. Směsí opět naplníme bílek. Slepíme obě půlky dohromady. Obalíme v trojobalu a pečeme.
Na jaře používám jako ozdobu i zdroj vitamínů  

Medvědí česnek. Že ho neznáte? My na něj chodíme začátkem dubna do lesa, to je právě jeho doba. Obsahuje spoustu vitamínů a prý je zdravější než česnek obyčejný. Působí jako přírodní antibiotikum, močopudně a má antibakteriální a antiplísňové schopnosti. Tedy čistí. Odtud pramení jeho název. Medvědi jej používají zjara k očistě svého těla. Zkuste být i vy jako medvídci. :-)

1 komentář:

  1. Ivet, to je dobrot! Naštěstí jsem po večeři! Rohlíčky ráda vyzkouším, vaječnou tlačenku dělám, majonézu nahrazuji jogurtem :o)
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat