22. září 2022

Podzimní věnečky

 

Po delší době příspěvek. V tuto dobu samozřejmě podzimní,  protože mám jako každý rok pocit,  že na tohle nejbarevnější tvořivé období všichni zapomínají a honem se hrnou do Vánoc. 

Už půlrok se věnuji výrobě malých dřevěných domečků a tak nemůžou chybět ani na některém z mých podzimních projektů.  


Dále potřebujete vázací drát,  proutí,  lepidlo, lepidlo na decoupage,  písek,  tavnou pistoli,  akrylové barvy, provázek...

Základ pod ubrouskovou techniku je třeba vždy natřít bílou barvou, aby obrázek vynikl. Udělala jsem to i u těchto koleček.
Ubrousek si rozdělíte na tři vrstvy a z té barevné si vystřihnete nebo vytrhnete motiv. Při vytrhávání jsou ideální okraje, které pak nejsou na hotovém obrázku téměř vidět.
Pokud chcete mít na obrázku zajímavou strukturu, můžete použít některou ze strukturovacích past anebo jako já písek. Základ si natřete lepidlem a posypte ho pískem. Nechte pořádně zaschnout.
Na zaschlý povrch pak přilepte ubrousek. Stačí lehce natřít lepidlo na základ. Přiložit ubrousek a ze shora přetřít lepidlem na decoupage. Funguje také jako lak. Pracujte s jemným štětcem ať ubrousek nepotrháte.
Než lepidlo zaschne připravte si domečky a další doplňky. Mohou zůstat přírodní, ale také si je můžete domalovat. Třeba akrylovými barvami jako já.
Základ s ubrouskem si po zaschnutí můžete také domalovat. Držte se motivu na ubrousku a jeho barevnosti. Použijte akrylové barvy a na základ je tupujte houbičkou nebo suchým štětcem. Pak přilepte domečky a ostatní dřevěné drobnosti. V tomto případě bude vhodné lepidlo z tavné pistole, protože povrch není kvůli písku rovný a obyčejné lepidlo by nedrželo.

Z proutí nebo z březových větviček si můžete umotat malé věnečky. Svázala jsem je na několika místech drátkem a pak ještě omotala jutovým provázkem.

Věnečky si nalepte na základ. Musíte opět použít lepidlo z tavné pistole. To celé pak můžete dozdobit umělým mechem, malými šiškami, sušinami nebo větvičkami vřesu.
Přeji vám krásné podzimní dny, při deštivém počasí, třeba strávené tvořením. 


1 komentář: