Tenhle sirupek jsem dělala už začátkem července a až teď jsem se konečně dostala k tomu, abych jednotlivé skleničky náležitě nazdobila. Recept je od
Evičky z Jetelíčkova. Moc dobře chutná, do čajíčku jako dělaný.
JMENOVKY přikládám, třeba se budou hodit i vám.
|
1 - 2 kg cukru krystal, 50 dkg levandulových větviček
(případně květů), 3 ks citronu 3 ks celé skořice, 3/4 - 1l vody |
|
Větve opláchneme a dáme do kastrůlku s vodou, přidáme dobře omyté a pokrájené citrony a skořici. Přivedeme k bodu varu a vaříme cca 15 minut. Sundáme z plotny a necháme 24hodin louhovat. Druhý den výluh scedíme a opět přivedeme k varu a za stálého míchání přisypáváme cukr a vaříme do požadované hustoty. Horký levandulový sirup, chcete-li med, plníme do skleniček, zavíčkujeme a již nezavařujeme. |
|
Jmenovky jsem si v počítači přizpůsobila velikosti mých skleniček a vytiskla je na fialkový papír. Ten samý papír jsem dostatečně zmuchlala. |
|
Jmenovky jsem vystříhala, k nim ještě jako podklad proužek scrap papíru a z mačkaného papíru jsem vystřihla kolečka , která jsem pomocí gumičky a přírodního lýka navázala na víčka skleniček. |
Ahoj Ivet...krásně naaranžované...jmenovky jsou perfektní...děkuji také za návody, které vkládáš v příspěvcích...měj hezký den...Magda
OdpovědětVymazatVeľmi, veľmi peknučké:)Gabi
OdpovědětVymazatVypadá lákavě, Levandule,už mi kvete, tak ho vyzkouším.
OdpovědětVymazatEnko, to je dobrý nápad.... chuť je dobrá, ale vitamíny možná žádné. Určitě to takhle budu praktikovat i u jiných sirupů.
OdpovědětVymazatMěj se krásně. Iveta
Nádhera. Máte to moc pěkné. Krásné dny přeji, Tereez
OdpovědětVymazatDobrý večer, opravdu má být půl kila levandule na litr vody? Přijde mi to hrozně moc. Díky za odpověď :-)
OdpovědětVymazat1/2 kg čerstvé levandule není zase až tak moc ..... jedná se o květy i s kousky stonků...... sirup je pak hezky silný :-)
VymazatIveta
Zni to velmi dobre, chystam se vyzkouset :-) Mam taky jeden dotaz - mate predstavu jak dlouho vydrzi? Vzhledem k citronu, by mohlo celkem dlouho, ze? Ale ptam se na Vasi zkusnost :-) Diky!
OdpovědětVymazatMožná to bude znít divně , ale při psaní tohoto příspěvku, tedy v roce 2011 jsem udělala tolik sirupu, že ho mám dodnes ....jeho chuť je tak výrazná, že stačí do čaje opravdu lžička a do zmrzliny zrovna tak .... drží a opravdu se nekazí.
VymazatAť se podaří i vám! Ivetule