18. května 2015

Bylinkové máslo


Bylinky rostou jako divé, dávám je do salátů, na grilovanou zeleninu a když jdu okolo třeba s prádlem , jen tak do ruky si utrhnu kousek libečku a promnu ho v rukách. Tu vůni mám opravdu ráda, nějak mi připomíná dětství. Moje babička ho dávala do polévky velké množství a já to jako malá nesnášela. Zvláštní jak se můj pohled i chuť k libečku, za ta léta změnila. :-)

Včera jsem si asi z poloviny másla udělala máslo bylinkové.

Utrhla jsem si trochu libečku, pažitky, petrželky, bazalky a tymiánu.

Důkladně jsem bylinky pokrájela a spolu s máslem smíchala vidličkou.

Pak jsem směs položila na kus alobalu , to protože jsem doma neměla potravinovou folii, ta by na výrobu másla byla lepší.

Uválela jsem a utáhla v alobalu malý váleček, který jsem dala do lednice.

A dnes jsem balíček rozbalila, podívejte jaká krása v něm byla. A ta chuť a ta vůně. :-)

K obědu jsem dělala dušenou zeleninu s mořskou štikou a právě na ni jsem položila kousky bylinkového másla. Lahoda.

Odpoledne jsem si máslem namazala chléb a přidala ředkvičky. Opět lahoda. :-)


Vaše bylinkové záhonky okukuji na vašich fotkách. Jistě také tuhle dobrotu děláte. A kdo ne, tomu ji rozhodně doporučuji.
Iveta

11 komentářů:

  1. Iveto bylinky miluji a také dávám kam se jen vejdou :o)). A libeček ? Jeho vůně je tak úžasná, vždy si zamrazuji na zimu a ještě také pažitku a petrželku.
    Krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, taky syslím na zimu, raději suším, letos jsem se pustila i do bylinek, co rostou všude kolem. Kontryhel, bříza, sedmikrásky ...
      Zatím mám tyto, ale věřím, že do zimy budou zásoby veliké. Jůůůů to budeme zdraví. :-)
      krásné dny! Iveta

      Vymazat
  2. Bylinky mám moc ráda a na zahrádce mají své místo. Díky za recept na bylinkové máslo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, rádo se stalo, není to nic nového, ale občas stačí připomenout, to co už jsme zapomněli. :-)
      Krásné dny! Iveta

      Vymazat
  3. O víkendu jsem taky dělala bylinkový máslo. Celá kostka másla, dva větší stroužky českýho česneku, bylinky v poměru 2:1 (pažitku a bazalku). Část jsem vetřela do seshora nakrojených baget,který jsem následně zapekla. Zbytek šel do folie do lednice a budu ho dávat na vařený brambory.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, ten česnek je dobrý nápad, hodně ho používáme a tak zkusím i do másla. Díky za tip. Nad tvým komentářem se mi až zbíhají sliny . :-D
      Iveta

      Vymazat
  4. Páni, to vypadá lákavě, sbíhají se mi sliny jen z fotek, určitě vyzkouším (libeček doma kupodivu nemám, budu muset napravit). Děkuji za recept a přeji hezký zbytek týdne :)
    Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renat, libeček si určitě pořiď, dělá radost jen tím jak nádherně roste. Je to dominanta bylinkové zahrádky :-)
      Iveta

      Vymazat
  5. Ivetko dělám a ráda, u mně nyní vítězí šalvěj, do másla se musí nakrájet opravdu hodně najemno, její listy jsou tužší, někdy ji i trochu posolím, jako když chceš utřít česnek se solí, pak změkne a šup do změklého másla, vylepšila jsem to ještě tak, že dám fresh folii do malých formiček a máslo pak lahodí i oku nejen chuti :-) dvojitý požitek, máslo a bylinky jsou skvělá kombinace na mnoho způsobů. Ahoj Šárka z HvA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, to je ale milá návštěva :-) Moc tě zdravím a děkuji ti za bezva tip. Fakt by mě nenapadlo šalvěj takto použít. Mám ji zažitou jen jako bylinku na kašel . Fakt už jsem zvědava jak to bude chutnat, hned zítra vyzkouším.
      Navíc ty formičky, to je taky nápad, jsi kreativní já vím a stýská se mi po našem bývalém kolektivu. :-)
      Iveta

      Vymazat
  6. Taky dělávám, velká dobrota :-)

    OdpovědětVymazat