6. srpna 2017

Dětské KOLÁŽE

Moc ráda vzpomínám na doby, kdy jsem se každý týden scházela s místními dětmi a společně jsme tvořili.  Věřím, že se tahle radost zase vrátí. Jedno období jsme střídali ob týden kroužek tvořivý a výtvarný.
Děti měly moc rády, když jsme si při tvoření zašli ven. Nasbírat různé přírodniny, vyzkoušet hračku, kterou jsme si společně vytvořili anebo si prostě sednout do trávy a malovat.


Jednou jsme usedli do trávy na malém dětském hřišti a před sebe položili dvě bílé čtvrtky. Tu větší jsme pomalovali vodovými barvami. Malovali jsme louky,  lesy, cesty a oblohu. Vytvořili jsme tak pozadí pro naši koláž.


Na druhou čtvrtku jsme si nakreslili  různé domečky, postavy, květiny, zvířata. Někdo použil jen černý fix, jiný se pustil do barevného kreslení.
Pak přišli na řadu nůžky. Vystříhat všechny nakreslené motivy s malým bílým okrajem. To byl myslím nejtěžší úkol.





Ale pak asi přišla největší zábava pro děti. Jednotlivé motivy si naaranžovat na pomalovaný základ. Kam postavit domeček, kde poroste strom a odkud, že letí ten motýl. A co si třeba některý motiv vyměnit s kamarádem?


Vznikly nádherně veselé obrázky.





Přiznám se, že většinou si s dětmi zatvořím a zamaluji i já, no a tady je ta moje koláž.
Myslím, že se absolutně nedá srovnávat s tou dětskou nekonečnou fantazií a tvůrčí odvahou, která panuje na kolážích od dětí.

2 komentáře:

  1. Do takového kroužku bych hned taky chodila :) Nápad moc hezký, dělám s dětmi něco podobného a to tak, že jim pustím hudbu abych v nich evokovala určitý prožitek a oni si pak volí barvičku, kterou zapouštějí na čtvrtku, která je potřená vodou. Vznikne krásné mramorové pozadí na které potom lepíme nevybarvené jen tuží nakreslené postavičky, domečky a jiné :) Tento váš nápad s dovolením také vyzkoušíme :) Děkuji za inspiraci a přeji krásný týden, Eloorka

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera. To jsou aktivity, které mají smysl, hlavně v dnešní počítačové době. Moc krásné koláže! :-) Ivana

    OdpovědětVymazat