5. srpna 2017

Tořivka - množení

Tořivka ( Streptokarpus )  je pokojová kvetoucí rostlinka, prý nenáročná na pěstování. Jenže mně se to dost dlouho nedařilo. Proč? Zálivku tahle květinka potřebuje dostatečnou a té se mým květinkám v minulosti moc nedostávalo. Vydrželi jen silní jedinci. 🙂  Od jisté doby jsem pochopila, že i rostlinky jsou živé a tak jako já, potřebují dostatek tekutin. A moje maminka má radost. Pokaždé když přijde na návštěvu , sáhne do některého z mých květináčů a usmívá se.


Tořivek jsem od ní už dostala několik, ale jak to dopadlo si dovedete představit. Ty dvě poslední už si hýčkám.

8. května jsme byli na návštěvě u mojí sestřenice v Německu a v pokoji její maminky jsem na okně objevila hned dvě krásné tořivky. Neřekla jsem ani slovo a už jsem byla pobídnuta, abych si utrhla lupeny z každé z nich a prý: "Vypěstuj si svoje."

Ta dvě lupínka jsem si domů odvezla jako svátost. Tak moc jsem je chtěla. Každou z nich jsem našíř rozřízla ostrým nožem na tři části a tak mi vznikly základy na 6 nových rostlinek.
Do plastové krabičky jsem nasypala tak 4 cm vysokou vrstvu drobného štěrku. Přilila jsem vodu a než jsem krabičku postavila na parapet okna, navlékla jsem na ni mikrotenový sáček.

Vodu jsem přilévala zhruba každých 14 dní a když jsem přilévala podruhé, tedy asi za měsíc, se objevily první docela malinké lupínky. Rozhodně jsem nespěchala a vydržela až do 31.7. kdy jsem rostlinky přesadila do samostatných květináčků.

U některých kořenů už vyrostli docela velká lupínka.  A kořínky po vytažení z kamínků, byly opravdu velké.


Teď už jsou květináčky venku na parapetu pokud to dobře dopadne, jednou vám nafotím jak tořivky v nich , jsou plné květů.

3 komentáře:

  1. Úžasné a ty matečné květiny jsou krásné!

    OdpovědětVymazat
  2. Ivetko děkuji moc za návod na množení tořivem. také jsem dostala od jedné kolegyně z práce a už to chce víc lidí, protože se jim ta rostlinka moc líbí. tak to zkoumám, jak se to množí .daří se jim ,zalévám je podmokem do misky ne zhora květináče,protože rostou jakoby od středu v hlíně a mám strach , aby uvnitř ne za hnily .už mi také vykvetly, jsou nádherné květ vydrží hodně dlouho

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den měla bych zájem o tořivky mapište nabídku děkuji Bártová 774876193 děkuji

    OdpovědětVymazat