2. ledna 2014

Tříkrálový koláč

Jedním ze svátků, které nás hned začátkem roku čekají jsou Tři králové. Letos jsem se rozhodla upéct tříkrálový koláč. Recept na něj je v posledním čísle časopisu Chuť a styl.  Tohle číslo mě opravdu nadchlo a těch 116 stran stojí za to. Koláč jsem vyzkoušela  hned ráno na Silvestra. S rodinou a kamarády jsme společně ukončili rok a oslavili příchod roku nového. Bylo nás 7. A ten upečený koláč jsme si rozkrojili společně.  V koláči je totiž podle tradice uschovaný amulet pro štěstí a ten kdo ho bude mít ve své porci se stává králem večera a má tu čest nosit královskou korunu. Tento rok se stal králem můj 15-ti letý syn.
Na koláč potřebujete listové těsto...






a dále na výrobu krému jsem použila. 100g rozemletých mandlí, 30 g rozemletých oříšků, 125 g moučkového cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu, špetku soil, trochu pomerančové šťávy a to celé zamíchala do 125g rozšlehaného másla , pak je třeba přidat opatrně 2 celá vejce a směs nechat v lednici hodinku odpočinout.
Těsto si rozdělíte na dvě poloviny. Vyválíte jej do kruhu a dáte do vymazané a vysypané formy. Dno je třeba propíchat vidličkou.
Směs navrstvíte na těsto, posypete rozsekanou čokoládou a vtlačíte dovnitř amulet, může to být mince, nějaká figurka, která se vám v troubě nerozteče, ale já vložila po česku polovinu ořechu.
Okraje jsem zahnula a potřela rozšlehaným žloutkem s mlékem
Na vrch jsem položila další díl těsta po stranách přitlačila vidličkou. Rýhy od středu ke kraji jsem udělala rádýlkem a ve středu jsem udělala malý otvor kudy může unikat pára. Pečeme na 200°C 30 minut a 5 minut před koncem pečení jsem jej potřela moučkovým cukrem rozpuštěným v horké vodě.
Korunky jsem vytiskla na lesklý karton, připravila jsem vše potřebné  a dcerka už se s radostí pustila do tvoření, zatím co já jsem pekla .




Obrázek ke stažení, aby jste si i vy mohli vyrobit tříkrálovou korunku.






1 komentář: