7. února 2012

Muffiny s karamelem a falešný marcipán

Tak pro dnešek a asi na delší dobu poslední receptík. Zato vlastní nápad!  :-) Tentokrát trochu Valentýnský.
Někdo chytrý vymyslel, že bude vyrábět Salko již zkaramelizované. Rozhodně jsem to uvítala. Používám ho při výrobě domacího "bejlízu" a o Vánocích do krému. Napadlo mne ho použít jako náplň do muffinek. Pokus se podařil a tak si tuhle dobrotu rozhodně dopřejte i vy.

 
Použila jsem recept na kakaovník.
30 dkg polohrubé mouky
25 dkg cukru
2 vejce
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
10 dkg másla (rozpustit)
1/4 l mléka
Recept je na velký plech. Pokud budete dělat muffinky, můžete použít poloviční dávku.

Do formičky dejte trochu těsta, pak lžičkou karamelové Salko a opět trochu těsta. Doporučuji naplnit do poloviny formičky.


Falešný marcipán dělám ze 3 lžic sušeného mléka, 3 lžic moučkového cukru a 1 lžíce vody.


Upečenou muffinku pocukrujte a ozdobte srdíčkem z falešného marcipánu. To nejprve posypte kakaem a pak přilepte trochou Salka  

 

BUCHTA S VITACITEM

Přikládám recept na buchtu, která je u nás doma moc oblíbená.


Nejprve si upečeme piškot ze 4 vajec.



 250 g  polohrubé mouky
250 g cukru krupice
8 lžic oleje
4 vejce
trochu mléka
1 prášek do pečiva


Vejce a cukr ušleháme do pěny. Pak přidáme ostatní suroviny a promícháme. Mléka dáváme tolik, aby se dalo těsto dobře nalít na pekáč. Pekáč, který jsme vymazali a vysypali moukou. Dáme péct na 200°C. Čas nemohu říci přesně, buchtu kontrolujte a když je krásně zlatá a špejle do ní píchnutá je suchá, je hotovo.

Moje největší a nejmilovanější pomocnice :-)


Na úplně vychladlý piškot vyšleháme
1 šlehačku a 1 vanilkový cukr
a do šlehačky přimícháme 2 zakysané smetany.
Rozetřeme na buchtu a poklademe ovocem. Já dávám banány, kiwi, jahody, broskve nebo mandarinky a nebo všechno najednou. :-)  Podívejte na tu barevnou krásu.

Teď přijde na řadu ten Vitacit.
Ten rozpustíme v ½ l vody spolu s 1 vanilkovým pudinkem a 2 lžícemi cukru. Lehce povaříme. Za občasného míchání necháme vychladnout.  Nalijeme na ovoce a šup s tím na chvíli do lednice, aby rosol ještě více ztuhl.
Věřím, že si pochutnáte!   Iveta

Vaječné dobroty a Medvědí česnek.

Tyhle recepty se Vám budou hodit začátkem dubna. To budou Velikonoce a v té době je u nás vajec víc než dosti. :-)





Vaječná tlačenka.
4 – 5 vajec nakrájet
100 g měkkého salámu nakrájet
1 sterilovaná zelenina Moravanka nakrájet, bez pálivé papričky
3 lžíce majonézy
20 g želatiny rozpuštěné ve 150 ml horké vody
nálev z Moravanky doplněný do 250 ml studenou vodou
Vše zamíchám, naliji do formy vyložené potravinářskou folii. Zhruba za 2 hodinky vše krásně ztuhne v lednici.

Vaječná pomazánka
4 vejce, 2 taveňáky , 2 lžičky plnotučné hořčice, špetka soli a 2 lžíce másla.
Já dnes zkusila nahradit máslo zakysanou smetanou. Pomazánka je krásně lehká.

Vaječní čerti.
Vajíčko rozřízneme na polovinu. Žloutek smícháme s taveným sýrem, ( na dva žloutky jeden trojúhelníček) trochou soli a kořením. Může být pálivé, proto ti čerti. Já dnes použila papriku. Směsí opět naplníme bílek. Slepíme obě půlky dohromady. Obalíme v trojobalu a pečeme.
Na jaře používám jako ozdobu i zdroj vitamínů  

Medvědí česnek. Že ho neznáte? My na něj chodíme začátkem dubna do lesa, to je právě jeho doba. Obsahuje spoustu vitamínů a prý je zdravější než česnek obyčejný. Působí jako přírodní antibiotikum, močopudně a má antibakteriální a antiplísňové schopnosti. Tedy čistí. Odtud pramení jeho název. Medvědi jej používají zjara k očistě svého těla. Zkuste být i vy jako medvídci. :-)

Piškotová dobrůtka

Za vysvědčení, určitě sladká odměna. U nás velmi oblíbená, protože je rychlá, nepeče se a mooooc dobře chutná. Nejvíc nám chutná s borůvkami,výborná je z malin i z jahod. Na fotkách je s broskvemi.


Budete potřebovat 2 balíčky piškotů. 3 zakysané smetany, ovoce, cukr a něco na ozdobení.
První vrstva naskládaná do dortové formy je z piškotů.

Druhá vrstva z oslazené zakysané smetany.

Třetí vrstva z ovoce.

Toto vrstvení surovin ještě jednou zopakujeme a zakončíme piškoty

Na zdobení jsem si připravila čokoládový nápis. Rozpuštěnou polevu jsem rovnou ze sáčku stříkala na rozložený igelitový sáček. Zkusila jsem písmenka, ale určitě vymyslíte spoustu jiných možností. 
    

Svatomartinské rohlíčky - nejen na Martina

Na Svatého Maritna se peče svatomartinská husička, popíjí se svatomartinské vínečko, ale na svatomartinské podkovy se trochu zapomnělo. A přitom jsou moc dobré. Vyzkoušejte je a klidně si je dopřejte třeba na svatého Valentýna.

Jedna ze čtenářek mi připsala: V mém receptu jsou ještě 2 následující věty:"Teplé obalíme ve vanilkovém cukru.Potřeme máslem s přidáním trochy rumu."Vím,že tím nic nezkazím :-)

Těsto vyválejte do kruhu a rozdělte na 8 dílků.

Na každý dílek jsem dala trochu ořechové náplně a od širší části zamotala k užší.

Rohlíčky jsem dala na plech a potřela vajíčkem.

Z těsta jsem udělala 24 kusů. U nás moc dlouho nevydrží. :-)