Tak pro dnešek a asi na delší dobu poslední receptík. Zato vlastní nápad! :-) Tentokrát trochu Valentýnský.
Někdo chytrý vymyslel, že bude vyrábět Salko již zkaramelizované. Rozhodně jsem to uvítala. Používám ho při výrobě domacího "bejlízu" a o Vánocích do krému. Napadlo mne ho použít jako náplň do muffinek. Pokus se podařil a tak si tuhle dobrotu rozhodně dopřejte i vy.
Použila jsem recept na kakaovník.
30 dkg polohrubé mouky
25 dkg cukru
2 vejce
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
10 dkg másla (rozpustit)
1/4 l mléka
Recept je na velký plech. Pokud budete dělat muffinky, můžete použít poloviční dávku.
Do formičky dejte trochu těsta, pak lžičkou karamelové Salko a opět trochu těsta. Doporučuji naplnit do poloviny formičky.
Falešný marcipán dělám ze 3 lžic sušeného mléka, 3 lžic moučkového cukru a 1 lžíce vody.
Upečenou muffinku pocukrujte a ozdobte srdíčkem z falešného marcipánu. To nejprve posypte kakaem a pak přilepte trochou Salka
7. února 2012
BUCHTA S VITACITEM
Přikládám recept na buchtu, která je u nás doma moc oblíbená.
Nejprve si upečeme piškot ze 4 vajec.
250 g polohrubé mouky
250 g cukru krupice
8 lžic oleje
4 vejce
trochu mléka
1 prášek do pečiva
Vejce a cukr ušleháme do pěny. Pak přidáme ostatní suroviny a promícháme. Mléka dáváme tolik, aby se dalo těsto dobře nalít na pekáč. Pekáč, který jsme vymazali a vysypali moukou. Dáme péct na 200°C. Čas nemohu říci přesně, buchtu kontrolujte a když je krásně zlatá a špejle do ní píchnutá je suchá, je hotovo.
Na úplně vychladlý piškot vyšleháme
1 šlehačku a 1 vanilkový cukr
a do šlehačky přimícháme 2 zakysané smetany.
Rozetřeme na buchtu a poklademe ovocem. Já dávám banány, kiwi, jahody, broskve nebo mandarinky a nebo všechno najednou. :-) Podívejte na tu barevnou krásu.
Teď přijde na řadu ten Vitacit.
Ten rozpustíme v ½ l vody spolu s 1 vanilkovým pudinkem a 2 lžícemi cukru. Lehce povaříme. Za občasného míchání necháme vychladnout. Nalijeme na ovoce a šup s tím na chvíli do lednice, aby rosol ještě více ztuhl.
Věřím, že si pochutnáte! Iveta
Nejprve si upečeme piškot ze 4 vajec.
250 g polohrubé mouky
250 g cukru krupice
8 lžic oleje
4 vejce
trochu mléka
1 prášek do pečiva
Vejce a cukr ušleháme do pěny. Pak přidáme ostatní suroviny a promícháme. Mléka dáváme tolik, aby se dalo těsto dobře nalít na pekáč. Pekáč, který jsme vymazali a vysypali moukou. Dáme péct na 200°C. Čas nemohu říci přesně, buchtu kontrolujte a když je krásně zlatá a špejle do ní píchnutá je suchá, je hotovo.
Moje největší a nejmilovanější pomocnice :-) |
Na úplně vychladlý piškot vyšleháme
1 šlehačku a 1 vanilkový cukr
a do šlehačky přimícháme 2 zakysané smetany.
Rozetřeme na buchtu a poklademe ovocem. Já dávám banány, kiwi, jahody, broskve nebo mandarinky a nebo všechno najednou. :-) Podívejte na tu barevnou krásu.
Teď přijde na řadu ten Vitacit.
Ten rozpustíme v ½ l vody spolu s 1 vanilkovým pudinkem a 2 lžícemi cukru. Lehce povaříme. Za občasného míchání necháme vychladnout. Nalijeme na ovoce a šup s tím na chvíli do lednice, aby rosol ještě více ztuhl.
Věřím, že si pochutnáte! Iveta
Vaječné dobroty a Medvědí česnek.
Tyhle recepty se Vám budou hodit začátkem dubna. To budou Velikonoce a v té době je u nás vajec víc než dosti. :-)
Vaječná tlačenka.
4 – 5 vajec nakrájet
100 g měkkého salámu nakrájet
1 sterilovaná zelenina Moravanka nakrájet, bez pálivé papričky
3 lžíce majonézy
20 g želatiny rozpuštěné ve 150 ml horké vody
nálev z Moravanky doplněný do 250 ml studenou vodou
Vše zamíchám, naliji do formy vyložené potravinářskou folii. Zhruba za 2 hodinky vše krásně ztuhne v lednici.
Vaječná pomazánka
4 vejce, 2 taveňáky , 2 lžičky plnotučné hořčice, špetka soli a 2 lžíce másla.
Já dnes zkusila nahradit máslo zakysanou smetanou. Pomazánka je krásně lehká.
Vaječní čerti.
Vajíčko rozřízneme na polovinu. Žloutek smícháme s taveným sýrem, ( na dva žloutky jeden trojúhelníček) trochou soli a kořením. Může být pálivé, proto ti čerti. Já dnes použila papriku. Směsí opět naplníme bílek. Slepíme obě půlky dohromady. Obalíme v trojobalu a pečeme.
Na jaře používám jako ozdobu i zdroj vitamínů
Medvědí česnek. Že ho neznáte? My na něj chodíme začátkem dubna do lesa, to je právě jeho doba. Obsahuje spoustu vitamínů a prý je zdravější než česnek obyčejný. Působí jako přírodní antibiotikum, močopudně a má antibakteriální a antiplísňové schopnosti. Tedy čistí. Odtud pramení jeho název. Medvědi jej používají zjara k očistě svého těla. Zkuste být i vy jako medvídci. :-)
Vaječná tlačenka.
4 – 5 vajec nakrájet
100 g měkkého salámu nakrájet
1 sterilovaná zelenina Moravanka nakrájet, bez pálivé papričky
3 lžíce majonézy
20 g želatiny rozpuštěné ve 150 ml horké vody
nálev z Moravanky doplněný do 250 ml studenou vodou
Vše zamíchám, naliji do formy vyložené potravinářskou folii. Zhruba za 2 hodinky vše krásně ztuhne v lednici.
Vaječná pomazánka
4 vejce, 2 taveňáky , 2 lžičky plnotučné hořčice, špetka soli a 2 lžíce másla.
Já dnes zkusila nahradit máslo zakysanou smetanou. Pomazánka je krásně lehká.
Vaječní čerti.
Vajíčko rozřízneme na polovinu. Žloutek smícháme s taveným sýrem, ( na dva žloutky jeden trojúhelníček) trochou soli a kořením. Může být pálivé, proto ti čerti. Já dnes použila papriku. Směsí opět naplníme bílek. Slepíme obě půlky dohromady. Obalíme v trojobalu a pečeme.
Na jaře používám jako ozdobu i zdroj vitamínů
Medvědí česnek. Že ho neznáte? My na něj chodíme začátkem dubna do lesa, to je právě jeho doba. Obsahuje spoustu vitamínů a prý je zdravější než česnek obyčejný. Působí jako přírodní antibiotikum, močopudně a má antibakteriální a antiplísňové schopnosti. Tedy čistí. Odtud pramení jeho název. Medvědi jej používají zjara k očistě svého těla. Zkuste být i vy jako medvídci. :-)
Piškotová dobrůtka
Za vysvědčení, určitě sladká odměna. U nás velmi oblíbená, protože je rychlá, nepeče se a mooooc dobře chutná. Nejvíc nám chutná s borůvkami,výborná je z malin i z jahod. Na fotkách je s broskvemi.
Budete potřebovat 2 balíčky piškotů. 3 zakysané smetany, ovoce, cukr a něco na ozdobení.
Budete potřebovat 2 balíčky piškotů. 3 zakysané smetany, ovoce, cukr a něco na ozdobení.
Svatomartinské rohlíčky - nejen na Martina
Na Svatého Maritna se peče svatomartinská husička, popíjí se svatomartinské vínečko, ale na svatomartinské podkovy se trochu zapomnělo. A přitom jsou moc dobré. Vyzkoušejte je a klidně si je dopřejte třeba na svatého Valentýna.
Jedna ze čtenářek mi připsala: V mém receptu jsou ještě 2 následující věty:"Teplé obalíme ve vanilkovém cukru.Potřeme máslem s přidáním trochy rumu."Vím,že tím nic nezkazím :-)
Těsto vyválejte do kruhu a rozdělte na 8 dílků.
Na každý dílek jsem dala trochu ořechové náplně a od širší části zamotala k užší.
Rohlíčky jsem dala na plech a potřela vajíčkem.
Z těsta jsem udělala 24 kusů. U nás moc dlouho nevydrží. :-)
Jedna ze čtenářek mi připsala: V mém receptu jsou ještě 2 následující věty:"Teplé obalíme ve vanilkovém cukru.Potřeme máslem s přidáním trochy rumu."Vím,že tím nic nezkazím :-)
Těsto vyválejte do kruhu a rozdělte na 8 dílků.
Na každý dílek jsem dala trochu ořechové náplně a od širší části zamotala k užší.
Rohlíčky jsem dala na plech a potřela vajíčkem.
Z těsta jsem udělala 24 kusů. U nás moc dlouho nevydrží. :-)
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)