24. září 2012

Jablečný ocet

Jablíček se letos urodilo dost a tak si můžeme vyrobit svůj vlastní domácí ocet. Je to velký zdroj vitamínů, můžete ho použít jako ekologické čistidlo a byl mi doporučen jako ochrana dřeva před červotoči po renovaci starého nábytku.

Je třeba jablka nastrouhat, podrtit nebo pomlít. Nandat do lahví a zpoloviny zalít vodou. Poté přikryjte gázou a přes ni natáhněte gumičku, aby se dovnitř nedostali mušky. Jablka každý den promíchejte. Nechejte kvasit alespoň měsíc.
Recept jsem čerpala ze stránek od Danky.


Když už máme ocet hotový, tak si uděláme trochu lepší balení než mají v obchodě. Přichystejte lahvičku s octem, kolečko papíru na čepičku (já ho předem pomuchlala), jutový provázek, korálky červené barvy a etiketu s nápisem.

 Na internetu jsem si našla vhodný obrázek jablíčka a vepsala jsem do něj svůj název. Pak už stačí jen vytisknout v odpovídající velikosti, vystříhnout a nalepit na lahev.

 Kolečkem papíru překryjte víčko lahve. Několikrát omotejte jutový provázek. Zavažte mašličku a navlékněte malé červené korálky, jako malá jablíčka. :-)




6 komentářů:

  1. Iveto, jablicka tedy nemam a ocet asi delat nebudu, i kdyz vydim to krasne baleni, tak je mozna pujdu koupit... Krasne! Mej hezky tyden, Katerina

    OdpovědětVymazat
  2. Ivetko, to je báječný recept a úžasné provedení! Jsi šikula, moc se mi líbí tvé láhvinky :)). Super. Krásné dny. Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to já určo zkusím,děkuji za receptík!Hezký den!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně jsi ty lahvičky ozdobila. Vypadá to skvěle.

    OdpovědětVymazat
  5. Ivetko, děkuju za recept. Vůbec jsem netušila jak se takový ocet vyrábí. Určitě ho zítra vyzkouším.
    Jinak balení máš moc pěkné. Ahojky. Lenka

    OdpovědětVymazat