20. března 2021

Kraslice z podpalových dřívek

Dnes jsem si vyrobila tři dekorační kraslice do zahrady. Jsou z podpalových dřívek, z kterých už bylo vyrobeno snad všechno. Ta vajíčka jsou velká 31 cm. Mohla bych udělat i menší, podle velikosti dřívek, ale výzva kvůli které jsem vajíčka vyráběla, tuhle velikost vyžaduje. Jak jsem postupovala se můžete podívat a třeba i inspirovat.


Na papír jsem si nakreslila šablonu vajíčka a vystřihla ji. Taky jsem si od středu narýsovala dvě čáry vzdálené 5 cm. Abych věděla kam položit tři spodní dřívka na která budu lepit. Nachystala jsem si dřívka a některé z nich jsem si přeřízla na menší kusy.


Na střed jsem si umístila jedno dřívko a ihned pod ní jedno kratší, tak aby byli na celou výšku vajíčka. Podél narýsovaných čar jsem si umístila další dvě dřívka.


Tady vidíte spoj dvou dřívek. Prostě není třeba je slepovat, jen přiložit k sobě.


První dřívko jsem přilepila kolmo na výše zmiňovaný spoj. Mezi další dřívko jsem si položila tenčí proužek překližky. Tím jsem dosáhla stejných mezer. Stačí nanést trochu lepidla, ( používám Disperkol)
položit dřívko, lehce přimáčknout a proužek překližky vytáhnout.


Tak jsem postupovala dál přes celou šablonu vajíčka.
Opravdu až do okraje, aby pak po seříznutí, mělo vajíčko hezký tvar.


Protože jsem chtěla, aby každé vajíčko bylo jiné, dřívka na další vajíčko jsem nalepila šikmo. 


A další vajíčko má dřívka hezky jedno vedle druhého. Schválně jsem vybírala, ta dřívka, která nejsou úplně čistá, aby bylo vajíčko trochu strakaté.


Po zaschnutí jsem si papírovou šablonu obkreslila tužkou na horní stranu vajíček. Abych věděla, kde je třeba řezat.


Okraj jsem si zařízla malou pásovou pilou. Pro mě samozřejmě nejrychlejší varianta. Lze použít i ruční pilku na dřevo nebo lupínkovou pilku.


Na zadní část jsem ještě přilepila další dřívka, abych mohla vajíčka zapíchnout do země a nakonec jsem vše, alespoň jednou přelakovala bezbarvým matným lakem na dřevo.


Hotovo. Kraslice už jsou venku mezi kytičkami a hlídají je dva zajíci z loňské výzvy.



2 komentáře:

  1. Tomu říkám krásná velikonoční dekorace. Také jsem se snažila, ale tak hezkou dekoraci sem neměla :D

    OdpovědětVymazat