19. dubna 2013

Špenátoví šneci


 Šneky z listového  těsta děláme už dlouho, ale ty se špenátem jsem začala dělat loni. Poprvé jsem si špenát zasela a úroda byla tááák veliká, že jsem začala vymýšlet kam všude ho použít.
Šneky máme rádi teplé, ale i studené, často si je bereme do dózy s sebou na výlet nebo na výšlap do lesa.

Zrovna včera jsem zryla kousek záhonu a nasila první řádku špenátu. Třeba za měsíc zaseji další a to nám vystačí na celé léto a ještě zbude ještě hodně do mrazáku.

Takhle nějak vypadá sklizeň salátu. Vezmete prádelní košík a jdete otrhávat. Pak špenát omyji, nechám osušit, nakrájím na proužky, nandám do misek a uložím do mrazáku.

Na špenátové šneky používám nejraději listové těsto již vyválené. Špenát na fotografii je právě z mrazáku. Na potření těsta trochu oleje a prolisovaný česnek a můžete přidat  šunku, ale lze to i bez ní.

Listové těsto vyválejte anebo to vyválené rozmotejte. Potřete olejem a rozetřeným česnekem. 2 velké stroužky stačí.

Potom přidejte špenát. V létě dávám vrstvu čerstvě natrhaných listů.

Na špenát můžete dát plátky šunky.

A stočte opět těsto do úhledné rolády.

Nakrájejte na zhruba 1 cm široké plátky a naskládejte na plech na pečící papír. Z jedné rolády jsem nakrájela 16 kousků. Vršek můžete posypat nastrouhaným sýrem. Já zvolila Nivu.

Pečte v troubě na 200°C do růžova, asi 20 minut.


6 komentářů:

  1. Ahojky Ivet, zrovna jsem na tebe ráno myslela :-) Tak to jsi mne tedy nadchla! Šneci u nás též frčí ať na slano tak na sladko. A se špenáte je určitě zkusím. Já koupila špenát na farm trhhu, ale už došel i v mrazáku. Asi ho zkusím také zaset, to mě nenapadlo.:-) Měj moc krásný den a ještě lepší víkend :-)papa Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, dnes jsem dovezla z lesa Medvědí česnek, to je vlastně špenát s česnekem v jednom, budu muset taky vyzkoušet do škeků.
      Určitě zasij, protože je radost jak krásně roste. :-)

      Vymazat
  2. Ivetko, vypadají výborně! U nás je špenát ve velké oblibě, těstoviny, polévka, palačinky a hodně dalšího. Dělám s ním slaný štrůdl, šneky ráda vyzkouším.
    Už několik let si taky pěstuji trochu svého, ale jen maličko, co sníme v salátech zastudena :o)
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, Ivet.
    Moc mě zaujalo, že si špenát sama pěstujete. V obchodech lze totiž těžko sehnat a když už, tak je většinou za hříšné peníze.
    Já jsem teď o víkendu dělala pokus, že jsem přidala žampiony a dopadlo to moc chutně: Kreativně s Ladybird - Slaná rychlovka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, pomalu začnu sbírat žampióny z domácí sadby. Už se těším, až šneky s houbami taky vyzkouším.
      Ten špenát zasetý 18.dubna už krásně leze. První lístečky jsou na světě. Určitě vyzkoušejte, je radost ho pěstovat.
      Iveta

      Vymazat