Šneky z listového těsta děláme už dlouho, ale ty se špenátem jsem začala dělat loni. Poprvé jsem si špenát zasela a úroda byla tááák veliká, že jsem začala vymýšlet kam všude ho použít.
Šneky máme rádi teplé, ale i studené, často si je bereme do dózy s sebou na výlet nebo na výšlap do lesa.
Zrovna včera jsem zryla kousek záhonu a nasila první řádku špenátu. Třeba za měsíc zaseji další a to nám vystačí na celé léto a ještě zbude ještě hodně do mrazáku.
Takhle nějak vypadá sklizeň salátu. Vezmete prádelní košík a jdete otrhávat. Pak špenát omyji, nechám osušit, nakrájím na proužky, nandám do misek a uložím do mrazáku.
Na špenátové šneky používám nejraději listové těsto již vyválené. Špenát na fotografii je právě z mrazáku. Na potření těsta trochu oleje a prolisovaný česnek a můžete přidat šunku, ale lze to i bez ní.
Listové těsto vyválejte anebo to vyválené rozmotejte. Potřete olejem a rozetřeným česnekem. 2 velké stroužky stačí.
Potom přidejte špenát. V létě dávám vrstvu čerstvě natrhaných listů.
Na špenát můžete dát plátky šunky.
A stočte opět těsto do úhledné rolády.
Nakrájejte na zhruba 1 cm široké plátky a naskládejte na plech na pečící papír. Z jedné rolády jsem nakrájela 16 kousků. Vršek můžete posypat nastrouhaným sýrem. Já zvolila Nivu.
Pečte v troubě na 200°C do růžova, asi 20 minut.