15. dubna 2020

Kopaniny u Brd

Od té doby co mám pejska vyrážíme spolu často na výpravy po okolí. Baví mě objevovat místa tak blízká a přitom neznámá. Během 10 minut jsme v lese a tam je tak krásný klid. Dneska bych vám chtěla popsat naši výpravu do Kopanin. Byla jsem tam už po několikáté, to protože mi o Kopaninách tchán často vyprávěl a já nemohla najít pořád to pravé místo.



Kousek nad naší vesnicí je vstup do lesa, my říkáme na Skalku. Pořád rovně po lesní cestě a najednou se před vámi les otevře a vy se ocitnete tam kde končí olešenské a začíná těňské území.



Když se vydáte vpravo, brzy se dostanete až k vodě. Je to potůček, který pramení docela nedaleko, teče až do Cheznovic a tam se vlévá do Holoubeckého potoka. Tam kde vniká do lesa je jeho koryto upraveno už v dávné době betony.



Protože je kolem potůčku velké vlhko můžete tu objevit spoustu kytiček.
Teď jsou to: 1. Prvosenka vyšší
                       2. Sasanka hajní
                       3. Orsej jarní 

                       4. Blatouch bahenní




Můžete se také vydat vlevo.



Dojdete až nakonec cípu louky. Ten dlouhý okraj lesa je lemovaný hromadami kamenů. Myslím, že je to z dob, kdy tato místa patřila těňským sedlákům a ti sem sesbírané kameny z polí odhazovali. Všude je spousta opravdu vzrostlých buků, ty určitě sedláky pamatují.


Louka je z horní části lemovaná pásem lesa, kterou můžete, nebo vlastně musíte obejít, protože je to soukromý pozemek. Objevila jsem tady uměle vytvořená hnízdiště zřejmě pro sovy. Není to žádná paráda, ale když to splní účel.


Celý cíp lesa je v tuto dobu z horní části lemovaný kvetoucími třešněmi a trnkami.


A odtud už pokračuje hezká cestička okrajem lesa až do výše zmiňovaných Kopanin. Když tam dojdete možná budete trochu zklamaní, protože obyvatelé tohle místo v dřívějších dobách využívali jako skládku, většinou sutin ze staveb.  Bylo tu hodně jam, které lidé zaváželi. Ty jámy proto, že ještě dříve tu byl Kopaninský lom železné rudy, ale také naleziště achátů.
Co mě ale nejvíce těší, že jsem letos objevila kámen, který označuje vrchol Kopanin, je ve výšce 587 m.n.m. 


Tohle místo je zajímavé tím že ho v meziválečném období navštívil i Tomáš Gariggue Masaryk.
Informaci o tom jsem nalezla například na stránkách obce Těně

Dne 27.května 1930 při příležitosti návštěvy "Brdské střelnice navštívil naši obec prezident republiky T.G.Masaryk, kterého přivítala žačka 1. třídy Blanka Janovská a za hochy žák 2. třídy Antonín Jícha. Pan prezident pokračoval potom dále do Kopanin, kde byla k tomuto účelu vybudována pozorovatelna. Na památku této událost je zápis v obecní kronice s podpisem T.G.Masaryka.

Dnes  už je výhled z vrcholu omezen vzrostlými stromy. Pokud ale popojdete kousek dále, kde je vyporážený pás lesa dohlédnete až na dopadovou plochu Tok. Tím směrem se pan prezident právě díval.



Z Kopanin vede hezká lesní cesta až na Hromovku, jak mi z Olešné říkáme na Milinu. Mimo jiné i na Hromovce měli vojáci svoji pozorovatelnu. 

Cestou domů jsem ještě objevila rostlinky rozkvetlého plicníku.


Přeji i Vám krásné jarní toulání přírodou! 

2 komentáře:

  1. Ivetko, děkuji za představení pro mě neznámého místa.
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko všude je krásně, obzvláště teď na jaře. Děkuji ti za návštěvu . Hezké dny přeji. Iveta

      Vymazat