1. července 2019

Hmyzí dům - návod

Už je to měsíc co nám na zahradě stojí hmyzí dům. Ještě je v něm spoustu volného místa, ale mám radost, že si někteří broučci a včelky naší stavbu našli a zabydleli se.
Na výrobě se podílela celá naše rodinka a to i včetně naší čtyřnohé Megí.

Tuto fotku našeho domečku a návod na malý hmyzí domeček od Šárky Rooy Jiřičné můžete najít v novém časopise TVOŘÍME s láskou, který právě dnes vychází.





Na základ nám posloužila prkna, která zbyla z výroby dřevěného plotu.

Návrh celého hmyzího domu jsme si nakreslili ve skutečné velikosti na karton. Je dobré vidět jak to bude ve skutečnosti vypadat, takže jsme několikrát škrtali a překreslovali.
Pak začalo odměřování, řezání a spojování. My použili pneumatickou sponkovačku. Není nad to, mít doma dobře vybaveného kutila.

Vznikl domek vysoký 120 cm, s několika velkými přihrádkami. V nejhořejší poličce jsme uprostřed vyvrtali díru aby se dal uchytit dnem vzhůru obrácený květináč. Dlouho jsme přemýšleli nad tím, zda domek něčím natírat. Hmyz to prý nemá rád. Vzhledem k tomu, že by jsme rádi, aby nám domek chvíli vydržel zvolili jsme alespoň vodou ředitelnou bílou akrylovou barvu.


A začalo plnění jednotlivých okýnek. Aby materiálu bylo dost došla jsem do lesa na kůru, velké smrkové šišky a pak ty malé modřínové, které jsou krásně uchycené po několika kusech na větvičkách.

31.5.2019 Takhle krásně v ten den v lese bylo.

V jedné části jsou nastříhané větvičky z břízy, nacpána suchá tráva, nařezána polínka ze dřeva a do nich vyvrtané dírky. Tady si nejsem jista zda jsme nepoužili moc silný vrták.


V místě kde má Týnka ruku jsou dutá stébla, která byla zabydlena první.
Jedná se o suché stonky bodláku Štětka laločnatá, která nám roste na louce. Za vesnicí se zase rozmnožila rostlina Křídlatka. Ta je úplně ideální.
Domeček jsme umístili do koutu zahrady kde máme nejvíce květin a keřů. Je otočený na jih ze zadní části chráněný plotem a k němu uchycený pomocí očka a drátu, aby nehrozilo spadnutí. Stojí na betonových dlaždicích.


1.7.2019 Několik dutinek už je zabydlených. 

3 komentáře:

  1. Krásné Ivetko. Škoda že už hmyzí domečky mám :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ho tak dlouho přála. Jsem moc ráda, že jsme to letos konečně dotáhli do zdárného konce. Aničko domeček není na věky, třeba jednou přijde čas na výrobu nového ;-) :-D

      Vymazat
  2. Ivetko, moc pěkný domeček jste vytvořili, určitě má již spoustu spokojených obyvatel. :-)Přeji krásné léto.
    D.

    OdpovědětVymazat