1. dubna 2013

Velikonoce 2013


 Velikonoční svátky byli letos trochu jiné. Všude plno sněhu, měnil se čas, Velikonoční pondělí připadlo na apríla a v ten den má moje maminka narozeniny. Teď už je po všem, v ošatce pro koledníky mi zbylo poslední vajíčko. Asi pro štěstí. :-)

 Letos mi rozkvetl i velikonoční kaktus a tak jsem si ho postavila do verandy spolu se zajíčky na přivítanou pro koledníky.

Jarní truhlíky jsem letos ještě nevysazovala, to kvůli té zimě. A tak jsem si na okno postavila keramickou vázu s větvičkami .

Maminka má 1.dubna narozeniny a tak jsme jí s dcerkou upekly cheesecake podle kamarádky Martiny. Byl to můj první pokus a vydařil se. Je to fakt dobrota. 
 Mamka nám zase na oplátku dala malé slepované linecké cukroví, které na Velikonoce pravidelně dělá.

V neděli večer jsme barvili vajíčka. Původně jsem všechny chtěla obarvit přírodně v červené řepě, ale pokus se nezdařil. Přišli tedy na řadu barvy na vajíčka a zdobili jsme voskem. Manžel dostal nápad využít naše fondue na rozehřívání vosku. Bezva vychytávka. Voskovky jsme měli české od Koh-i-noor a to se vyplatilo.

 K vajíčkům jsem ještě pro koledníčky přidělala malé balíčky se sladkostmi.

Kristýnka v televizi zahlédla jak u Bílého Domu president Obama schovává dětem na trávníku velikonoční vajíčka. Prý si na to taky zahrajeme. :-)

Vajíčka jsem poschovávala kolem našeho jezírka, aby malá hledačka neměla tolik práce. Všech deset vajíček bylo úspěšně nalezeno a nová tradice i když americká  se tedy osvědčila. :-)

 Pak už malá vyrazila s kamarádkou na koledu po naší vesnici. Čepice a rukavice byly letos povinnou výbavou spolu s košíčky a pomlázkami. Jak je vidět na fotce, sněhu je u nás poskrovnu a sluníčko už vykukuje.
K nám zase na oplátku chodili koledníci a tak vajíčka ubývala a ubývala a nakonec mi zbylo jen to jedno výše zmiňované.


KRÁSNÉ VELIKONOCE VÁM VŠEM!





6 komentářů:

  1. Krásné kraslice, ten rozehřívač je supr nápad:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj Ajko díky. Bylo tak bezva mít hned všechny barvičky pohromadě. Hned bych šla ještě zdobit. :-)

      Vymazat
  2. Teda ty kraslice jso krásné :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ivetko, ahoj, nevím, kde vznikl ten zvyk, ale já, když jsem před časem trvale bydlela ve Francii, tak se velikonoční výslužka dětem na každé velikonoce poschovává po zahradě (jako že zajíček schoval) a děti se bavily hledáním, třeba dobrot. Měj se Margita

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky, tento zvyk je u nás také jako doma. Když jsem byla malá, naše babička nám také poschovávala různé dobrůtky venku na zahrádce...zajíček je tam poztrácel... Dnes se tím baví naše děti a mají vždy ohromnou radost, když něco najdou. Jeden předhání druhého... je to sranda :-) Myslela jsem si, že tento zvyk přišl z Německa, pač babička od tamtud pochází...Ahoj Blanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blani, taky vzpomínám na dětské Velikonoce. Moje babička nám zase uháčkovala takové malé kapsičky na vajíčka a my je pak s bratranci a sestřenicemi chodili házet na louku. Hodně vysoko a pak jsme vajíčka hledali v trávě a kontrolovali zda zůstalo celé nebo se rozbylo. :-)

      Vymazat