18. října 2011

Bekovka

 Po ránu zahřeje elegantní pokrývka hlavy. Jednu takovou jsem ušila mojí dcerce. Návod jsem našla na Mimibazaru a trochu si ho poupravila. Kristýnka toužila po červené  a já zase snila o riflové. Podařilo se mi skloubit obojí dohromady. Z červeného kabátku už Týnka vyrostla, ale už je na cestě nový, aby to hezky ladilo.  :-)

Šablona na bekovku. Trojuhelník má dvě míry. Já šila délku 14 cm. Pokud budete chtít bekovku opravdu hodně "naducanou", aby šla přetáhnout přes uši stříhejte délku 18 cm.

Připravte si celkem 4 x trojúhelníky z vrchní látky a 4 trojúhelníky pokud budete chtít šít i podšívku. 2 x kšilt z vrchní látky a 2 x z vlizelínu. 2 x pásek široký 4 cm a dlouhý podle obvodu hlavičky + 2 cm.
Díly kšiltu podželhlete vlizelínem a sešijte k sobě. Otočte, sežehlete a v okraji prošijte.
Oba 4 centimetrové pruhy látky sešijte.
Sešité pruhy dejte lícem k sobě a vsuňte mezi ně kšilt.Přesně naproti švům na pruhách.
pruhy kolem dokola sežehlete a prošijte v kraji. Já vysunula asi milimetr červené látky a pak teprve prošila.
2 trojuhelníky sešijte k sobě.Rozžehlete švy.
Poté sešijte všechny 4 díly k sobě a opět rozžehlete.
Z lícu prošijte okolo švů.
Teď už jen zbývá oba dva díly sešít k sobě. Doporučuji si díly sešpendlitpřesně uprostřed na všech čtyřech stranách. Díl s trojúhelníky musíte nařasit, aby se vešel. Můžete si ho nastehovat, ale řasení nemusí být úplně přesné. Já skládala látku přímo při šití.
Po sešití okraje důkladně oentlujte, ať se netřepí. Ti šikovnější dokáží vnitřek upravit tak, aby nebylo žádné sešití vidět. :-)
Bekovka sedí. Pokud budete chtít, udělejte obvod o něco větší a v zadní části našijte gumu. Vaše parádnice si čepičku užije mnohem déle.

7 komentářů:

  1. nádhera. Nechápu, jak tohle někdo zvládne.

    OdpovědětVymazat
  2. Ivetko je prostě úchvatná, moc bych to malé chtěla ušít,mám několik střihů, ale bojím se do toho pustit :-) pokusím se to přepočítat a malé tu čapku ušít :-) Strašně mě šití baví, ale prostě bojím se pustit do něčeho většího,abych to nepokazila :-) ale kdo nic nedělá nic nezkazí :D takže se do ní asi pustím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi , prostě to vyzkoušej a basta. Materiálu je tak málo, že není ani škoda ho kdyžtak vyhodit. Navíc se dá šít i ze zbytků či obnošených věcí. Tahle je ze starých riflí a už mám přichystané jedny bezva růžové manžestráky a mikinu jako podšívku. I já jsem při prvním pokusu párala. Všechno jak píšu. Pořádná naducaná bekovka chce opravdu těch 18 cm. Já v tomto případě šila jen ze 14 cm. A navíc, ať nasadíš hezký holčičce cokoliv na hlavu vždycky jí to sluší! :-) Těším se na výsledek! :-) Hezký večer! Iveta

      Vymazat
  3. Krásná bekovka a super návod, jak na ni! Mockrát děkuji, určitě využiju :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Prosím střih je s přídavky na švy nebo bez? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, už je to tak dávno, že si ani nepamatuji jak to bylo a je mi divné , že jsem to do návodu nezapsala, když se ale dívám na fotku, kde jsou nastříhané všechny fotky, je vidět, že jsou stejné,jako šablony. Takže je to i s přídavky.
      Kdybych tak věděla , kde bekovka leží mohla bych to přeměřit. :-)
      Iveta

      Vymazat