7. února 2012

Vaječné dobroty a Medvědí česnek.

Tyhle recepty se Vám budou hodit začátkem dubna. To budou Velikonoce a v té době je u nás vajec víc než dosti. :-)





Vaječná tlačenka.
4 – 5 vajec nakrájet
100 g měkkého salámu nakrájet
1 sterilovaná zelenina Moravanka nakrájet, bez pálivé papričky
3 lžíce majonézy
20 g želatiny rozpuštěné ve 150 ml horké vody
nálev z Moravanky doplněný do 250 ml studenou vodou
Vše zamíchám, naliji do formy vyložené potravinářskou folii. Zhruba za 2 hodinky vše krásně ztuhne v lednici.

Vaječná pomazánka
4 vejce, 2 taveňáky , 2 lžičky plnotučné hořčice, špetka soli a 2 lžíce másla.
Já dnes zkusila nahradit máslo zakysanou smetanou. Pomazánka je krásně lehká.

Vaječní čerti.
Vajíčko rozřízneme na polovinu. Žloutek smícháme s taveným sýrem, ( na dva žloutky jeden trojúhelníček) trochou soli a kořením. Může být pálivé, proto ti čerti. Já dnes použila papriku. Směsí opět naplníme bílek. Slepíme obě půlky dohromady. Obalíme v trojobalu a pečeme.
Na jaře používám jako ozdobu i zdroj vitamínů  

Medvědí česnek. Že ho neznáte? My na něj chodíme začátkem dubna do lesa, to je právě jeho doba. Obsahuje spoustu vitamínů a prý je zdravější než česnek obyčejný. Působí jako přírodní antibiotikum, močopudně a má antibakteriální a antiplísňové schopnosti. Tedy čistí. Odtud pramení jeho název. Medvědi jej používají zjara k očistě svého těla. Zkuste být i vy jako medvídci. :-)

Piškotová dobrůtka

Za vysvědčení, určitě sladká odměna. U nás velmi oblíbená, protože je rychlá, nepeče se a mooooc dobře chutná. Nejvíc nám chutná s borůvkami,výborná je z malin i z jahod. Na fotkách je s broskvemi.


Budete potřebovat 2 balíčky piškotů. 3 zakysané smetany, ovoce, cukr a něco na ozdobení.
První vrstva naskládaná do dortové formy je z piškotů.

Druhá vrstva z oslazené zakysané smetany.

Třetí vrstva z ovoce.

Toto vrstvení surovin ještě jednou zopakujeme a zakončíme piškoty

Na zdobení jsem si připravila čokoládový nápis. Rozpuštěnou polevu jsem rovnou ze sáčku stříkala na rozložený igelitový sáček. Zkusila jsem písmenka, ale určitě vymyslíte spoustu jiných možností. 
    

Svatomartinské rohlíčky - nejen na Martina

Na Svatého Maritna se peče svatomartinská husička, popíjí se svatomartinské vínečko, ale na svatomartinské podkovy se trochu zapomnělo. A přitom jsou moc dobré. Vyzkoušejte je a klidně si je dopřejte třeba na svatého Valentýna.

Jedna ze čtenářek mi připsala: V mém receptu jsou ještě 2 následující věty:"Teplé obalíme ve vanilkovém cukru.Potřeme máslem s přidáním trochy rumu."Vím,že tím nic nezkazím :-)

Těsto vyválejte do kruhu a rozdělte na 8 dílků.

Na každý dílek jsem dala trochu ořechové náplně a od širší části zamotala k užší.

Rohlíčky jsem dala na plech a potřela vajíčkem.

Z těsta jsem udělala 24 kusů. U nás moc dlouho nevydrží. :-)  
 

Jablíčka v těstíčku a čaj ze slupek

Tahle sladká dobrůtka není žádná novinka. Dělala mi ji i moje maminka, když jsem byla malá. A když je na podzim plno jablek, kromě štrůdlu nikdy nezapomenu udělat jablíčka v těstíčku se skořicí. Mňam!

Oloupejte jablíčka.

Nakrájené plátky jablíček namočte v těstíčku z mouky, vajec a mléka.

Jablíčka po obou stranách osmažte.

Ihned po osmažení posypejte skořicovým cukrem.

Slupky z jablíček i středy povařte zvolna 10 minut.


Do svařených jablek přidejte trochu medu a skořice. Malá sladká svačinka je přichystaná.
     

Kuřecí s mozarellou a pestem.

Tenhle receptík jsem nafotila už v létě. Ale kuřecí si dopřáváme nejen venku na grilu, ale i doma na pánvi. :-)
Použila jsem pesto, které se obvykle používá na těstoviny. Výsledek?
Jídlo které nejen lahodí oku, ale i nosu a navíc má báječnou chuť. Dobrou chuť i vám! :-)

Potřebujete: Kuřecí prsíčka,mozarellu,rajčata a pesto