3. ledna 2014

TANGRAMY

Kdo si hraje nezlobí! To je téma dnešního týdne. Prázdniny jsou pro dospělé krátké, ale pro některé děti trochu únavné. Připravila jsem si tedy zábavu nejen pro děti, ale i pro dospělé. Vyzkoušejte, potrapte mozeček, zasoutěžte si v rodině mezi sebou.
Tangram je hlavolam, který pochází ze staré Číny. Tvoří ho sedm geometrických tvarů, ze kterých lze sestavit spoustu obrázků.Jako dítě jsem skládala tangram z papíru. I vy si jej můžete vystřihnout z tvrdšího kartonu. Ten rozstříhejte podle tohoto obrázku.


  
Pravidla:
Cílem hry je sestavit obrázek když znáte pouze jeho obrys.
Při skládání použijte všechny části, žádný díl nesmí zůstat stranou.
Jednotlivé díly leží vedle sebe na podložce, nepokládejte jeden přes druhý. Dotýkají se hranou nebo alespoň rohem.
Části lze libovolně převracet.

Nám manžel vyřezal díly z překližky, které jsem přetřela pestrými barvičkami. Ke skládání pro menší děti je dobré udělat obrysy tvarů ve skutečné velikosti.
Samozřejmě mám skládačku v e-shopu, pokud by si chtěl někdo vytvořit svůj vlastní originální hlavolam.






 A tady jsem zase použila hezký scrapbookový papír. Pečlivě přilepila a ještě ušila látkový pytlíček, kam se všechny dílky schovají. Tak může skládačka posloužit i jako dárek.




Ještě odkaz odkud jsem čerpala informace.http://kle.cz/tangram/
Zde jsou krásné stránky o historii tangramu, s nádhernými vyřezávanými kusy a starou čínskou knihou plnou motivů.http://tangrams.ca/inner/tangram_class.htm
Tangram je možné hrát také on-line ,ale i zde se můžete inspirovat mnoha motivy.http://www.bosounohou.cz/tangram/?c=0

2 komentáře:

  1. Díky moc za návod! Tuto hru jsme měli kdysi doma z plastu, ale kdo ví, kde skončila. Z překližky jí vyrobit asi nezvlándu, ale nějaký pevný karton tu mám, tak to zkusím.

    Přeji krásný nový rok 2014! Hodně splněných přání. Třeba tě inspiruje můj článek - Jak si splnit své sny - Kreativně s Ladybird

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé, teď jsem se vrátila do dětství, kdy jsem tyhle skládačky měla děsně ráda :-) Díky za milé připomenutí, Ivetko! :-)
    Bebe
    Růžový chroust

    OdpovědětVymazat