23. listopadu 2013

Trdelníkový chléb

Tento název vznikl až po té, co jsem tuhle dobrotu upekla. Moc ráda brouzdám mezi cizojazyčnými blogy a občas narazím na některý s recepty. Zalíbila se mi fotka jednoho moučníku a tak jsem si recept pod ní horko těžko přeložila, lehce upravil a pustila se do pečení.
Při pečení mi pomáhala moje dcerka a když jsme pak vytáhly pekáč z trouby a ochutnaly, zjistily jsme, že jsme upekly plný pekáč výborného Trdelníku.


Těsto
Kvásek:
1/3  hrnku vody
20g droždí
1 lžička cukru

3 hrnky hladké mouky
¼ hrnku mléka
4 lžíce másla - rozpustit
¼ hrnku cukru
špetka soli
2 vejce
lžička aroma – vanilka, mandle – není nutné
1 hodinu nechat kynout

Na posyp:
2 lžíce másla - rozpustit
1 hrnek cukru
2lžičky skořice

Nasypat na vyválené těsto, to rozkrájet na čtverečky, ty poskládat do komínků a komínky vložit do pekáče. Nechat ještě 15 minut kynout. Péct cca 35 minut na 180°C.



Nejprve jsme si udělaly kvásek z trochy vody, lžičky cukru a 20 g droždí.

 Rozpustily jsme si 4 lžíce másla, do něj vlily 1/4 hrnečku mléka .
To i s kváskem jsme smíchaly s 3 hrnečky hladké mouky, 1/4 hrnečkem cukru a špetkou soli.
Přidaly jsme 2 vejce a lžičku mandlového aroma.
 Vzniklo docela lepkavé těsto, které jsme pomoučily a nechaly 1 hodinu přikryté v teple kynout.
 Po hodině byla mísa, skoro plná a těsto krásně nadýchané.
 Rozpustily jsme si opět 2 lžíce másla.

 Smíchaly jsme podle receptu 1 hrnek cukru a 2 lžičky skořice. Klidně toho mohlo být o trochu méně.
 Těsto jsme vyválely na vydatně pomoučněném vále.
 Potřely jsme je rozpuštěným máslem.
 Posypaly skořicí s cukrem.
 Těsto jsme nakrájely pomocí rádýlka na čtverečky.
 Čtverečky jsme pak halabala naskládaly do 5 komínků.
 A komínky jsme jeden vedle druhého poskládaly do vymazaného pekáčku.
Poté jsme nechaly ještě 15 minut kynout.
Pekly jsme na 180°C cca 35 minut.

Původně jsem si myslela, že vznikne opravdu velký spečený kus, z kterého se budou ukrajovat krajíce, ale z pekáčku lze vyloupnout kus a z něj si pak můžete odlupovat jednotlivé čtverečky.
MŇAM! Teplý chutná báječně.





2 komentáře:

  1. Trdelník miluju, to musím vyzkoušet. Děkuju.

    OdpovědětVymazat
  2. Ivet, to vypadá na úžasnou dobrůtku, kde je skořice...mňam!
    Pohodový večer,Helena

    OdpovědětVymazat