27. března 2013

Krasohled bez sklíček

Na internetu jsem viděla návod jak si vyrobit krasohled bez skel. Pro děti tedy ideální tvořeni. Prostě jsem to chtěla vyzkoušet, jestli to opravdu funguje. Podařilo se! Doporučuji vyzkoušet.
Dětská hračka, která pomocí soustavy zrcadel a barevných tělísek vytváří neopakovatelné obrazce při pohledu proti světelnému zdroji. Nafotila jsem pro vás obrazce z doma zhotoveného krasohledu a výrobu bez použití sklíček. Věřte že tahle hračka osloví i vás a budete se s dětmi dohadovat, kdo se bude tou barevnou nádherou první kochat.

 Budete potřebovat ruličky od toaletního papíru, nebo ještě lépe od kuchyňských utěrek. Lepidlo, štětce, papíry na ozdobu. Barevné korálky,karton, průhlednou folii, matný, ale průsvitný papír - pergamano nebo hedvábný a hlavně zrcadlový papír.


 
Podle průměru vaší papírové trubky si musíte určit jak dlouhé budou strany rovnoramenného trojúhelníku, který vytvoříte ze zrcadlového papíru. Při průměru 45mm je délka strany 38 mm. Jistě existuje nějaký vzorec, podle kterého se dají tyto délky vypočítat?! :-)

 Pokud máte jako já jen krátké ruličky musíte je uprostřed slepit.
 Zrcadlový papír si naskládejte do tvaru trojúhelníku. Jeho délka musí být o 2 cm kratší než délka ruličky.




 
 Při stříhání počítejte s malým přesahem.






 Přichystejte si kolečka na zakrytí otvorů. Dvě z průhledné folie, jedno z matného papíru (pergamano,hedvábný papír), dvě z kartonu, které musí mít malý otvor (1,5) na koukání a z druhé strany na přívod světla. Modrá kolečka už jsou jen barevnými krytkami.




Složený zrcadlový papír vsuňte do trubičky a položte na něj průhlednou folii.
Trojúhelník složený ze zrcadlového papíru vsuňte dovnitř a na něj položte kolečko z průhledné folie. Poté nasypte barevné korálky. Nechejte volný prostor, aby se korálky mohly volně převalovat.
 Otvor pak zalepte jednotlivými kolečky tak jak následují na fotce. Průhledná folie, matný papír, karton, ozdobná krytka.
 Stačí jen lehce potřít okraje a slepit jednotlivá kolečka k sobě.
 Kolečka přilepte kousky izolepy.


Krasohled můžete polepit barevnými papíry.  Pak už se jen kochejte. :-)



9 komentářů:

  1. Ivetko, tak to je super návod.
    Hezký večer ... Věra

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý nápad vyrobit si doma krasohled:-) a díky za návod. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  3. Krasohledy jsem jako holka měla moc ráda, ani nevím, jestli se ještě normálně prodávají. Když seženem zrcadlový papír, určo vyrobíme. Díky za krásnou inspiraci a návod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale samozřejmě že se vyrábějí, jenom nesmíte kupovat ty levné plastově šunty. Ty skutečné originální české krasohledy se skleněnými střípky, však běžně v obchodě nekoupíte. Doma to snad ani nezkoušejte, protože potřebujete správně nařezaná skutečná zrcátka a žádné fólie vám je nenahradí. Tady je odkaz na ty původní: http://www.fler.cz/zbozi?ucat=74266

      Vymazat
    2. Milý anonyme, kdbych to neměla vzkoušené samozřejmě to sem nedávám. Samozřejmě že zrcadlová folie není sklo, ale jako náhražka slouží moc dobře. Pro domácí práci a práci s dětmi vynikající. Navíc nejlevnější řešení.Málokterý kroužek pro děti si může dovolit nakoupit třeba 10 sad na výrobu krasohledu za 180,- jako v odkazu který jste vložila. Jsou to moc hezké krasohledy. Znám je a zrovna včera jsem je měla možnost vidět naživo na hrnčířských trzích v Berouně.

      Vymazat
    3. Já Vám rozumím, jenom říkám, že s použitím takové polomatné folie nelze dosáhnout dobrých výsledků. Doporučuji použít alespoň lesklého plexiskla, popřípadě skla, ale tam je potřeba opatrnosti, když s tím pracují děti. Chápu ale, že se tím navýší náklady. Jinak výrobci k tomuto účelu používají leštěný plast, nebo nerezová, většinou hliníková zrcátka. Možná, že v některém sklenářství levně prodají nějaké ořezky ze zrcadel.

      Vymazat
    4. :-) Ale on to je opravdu zrcadlový papír , nic polomatného, doopravdu doporučuji vyzkoušet, leštěný plast je proti tomu prd.
      A jak vidíte z fotek výsledek je bezva. :-)

      Vymazat
  4. To je moc hezké! Mám doma takový krasohled, který má na konci trubičky skleněnou kuličku a uvnitř taky soustavu zrcadel, a když se do něj dívám, zkresluje reálné věci v mém okolí. Žádná barevná sklíčka... Ale tohle se mi líbí, vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky,
    blíží se vánoce a mám v plánu kamarádum rozdat vlastnoručně vyrobené krasohledy. Vyzkoušim a určitě udělají radost :) při nejmenším mně.

    Jen malý detail (rýpnutí studenta matematiky):
    trojuhelník je rovnostranný
    a trubka je tedy kružnice jemu opsaná (z toho výpočet délky strany)


    Moc díky za návod.

    Mějte se a smějte se

    OdpovědětVymazat